Ce Se Întâmplă La O Oră De Yoga?

Știu că ar trebui să te iau cu încetinitorul, cu mângăieri și cuvinte suave, dar sincer îmi vine să încep articolul cu întrebarea ”Aoaleu, pe bune?”.

Am tot fost întrebată de-a lungul timpului ce anume se întâmplă la o oră de yoga. Prima intenție este să te încurajez să participi la o clasă de yoga, pentru a experimenta direct pe corpul tău efectul practicii. Dar știu cât de copleșitor poate fi să-ți găsești curajul de a intra în necunoscut, mai ales când încrederea de sine nu este la un nivel satisfăcător. E ok! Dacă nu ești pregătit în viața asta să participi la oră de yoga, poate vei fi în următoarea viață. Este timp! Plus la o clasă de yoga tu alegi cât de departe vrei să-ți duci practica. Poți să te folosești de ea doar pentru a te mișca și pentru a-ți aduce o stare de bine și de relaxare în minte și corp, sau poți să te folosești de practică pentru a te cunoaște mai bine și pentru a găsi răspunsuri profunde depre tine și univers. Nimeni nu o să te forțeze să faci ceva pentru care nu ești pregătit. Și dacă se întâmplă asta, salvează-te, strânge-ți lucrurile și pleacă acasă.

FB_IMG_1592487184515.jpg

Oricât de mișcat sau static ar fi ritmul unei practici de yoga, te asigur că la finalul clasei vei simți cum te-a izbit o stare de bine. După ce ți-ai găsit stilul de yoga și instructorul cu care rezonezi, ai mari șanse să experimentezi una din aceste trei scenarii: ori vei simți în tine un amestec de relaxare și confuzie, neînțelegând ce naiba s-a întâmplat, ori vei rămâne blocat, cu mintea goală, uimit de revelațiile pe care le-ai avut pe parcursul orei, ori te vei simți bine sau 'binișor', cum zic unii. Ideea e că nu vei pleca de la oră traumatizat, cu picioare rupte, gata să renunți la religia pe care tu și toată familia ta ați practicat-o până în acel moment.

Practica yoga nu-ți anulează nicio legătură spirituală cu Dumnezeu, ci dimpotrivă o adâncește. Singura diferență dintre religie și yoga este încurajarea de a-l căuta pe Dumnezeu în tine, de a te privi pe tine ca însuși Dumnezeu, ca însăși Creația Divină.

FB_IMG_1592487110477.jpg

Exercițiile de yoga au fost create nu pentru a manipula mințile oamenilor, ci pentru a crește mobilitatea fizică și a liniști mintea cu scopul de a putea sta cât mai mult într-o postură de meditație.

Sincer mi-aș dori tare de tot să avem mai multă încredere în noi și în puterea noastră de a lua decizii, făcute în armonie cu nevoile noastre fizice și spirituale și să nu mai văd persoane cum vin la clasele de yoga pe ascuns, de frică să nu-i judece alți oameni.

Din acest motiv m-am ambiționat să fiu cât mai transparentă și să-ți spun ce anume se întâmplă la ora mea de yoga.

Deși în mare orele de yoga se aseamănă între ele, fiecare profesor își creează practica lui de yoga.

La ora mea de vinyasa yoga trecem prin posturi/asane pe o respirație adâncă, creând un flow ce poate fi întrerupt de momente de liniște, în care ne așezăm într-o postură cât mai confortabilă, pentru a lăsa corpul să se odihnească și mintea să se relaxeze și să asimileze toată informația primită până în acel moment.

Ora începe cu un moment de meditație, în care ne aducem atenția asupra respirației, pentru a porni cu o minte centrată și liniștită. Intrăm în practică cu mișcări ce încălzesc întregul corp, spatele, umerii și șoldurile. Trecem prin câteva repetări de Salutul Soarelui, Surya Nasmakar, A, B sau C, compuse din mișcările de bază din yoga, după care continuăm cu posturi ce accesează tot mai profund diferite părți ale corpului, pentru a intra cât mai adânc în țesuturi, cu intenția de a elimina tensiuni fizice și mentale.

Cele mai multe tensiuni le purtăm în zona umerilor, în zona lombară și în zona șoldurilor, locuri în care se adună cea mai multă energie stagnată, creată din experiențe negative din trecut.

După ce trecem de prima parte a clasei, timp în care ne-am pregătit fizic și mental pentru apogeul flow-ului compus din posturi ce ne permit să intrăm tot mai adânc în țesuturi, ajungem în a doua parte a clasei, în care încetinim ritmul și pulsul inimii printr-un stretching relaxant pe o respirație adâncă, oxigenându-ne astfel mintea și corpul. Ora de yoga se termină cu postura savasana, ne întindem pe spate pentru a lăsa energia pe care am trezit-o în noi să se așeze în locurile în care este mai multă nevoie de ea.

87291973_842842532830606_8426585878947692544_o.jpg

Pe lângă importanța posturilor yoga, țin să subliniez și importanța respirației. Dacă nu ții cont de instrucțiunile profesorului, care te îndrumă cum să respiri și cât de adânc să respiri, nu vei simți cu adevărat beneficiile practicii. Respirația este cea care îți sparge barielele fizice și mentale și te ajută să te detașezi de tot ce se întâmplă în afara studioului și să fii prezent în acel moment pe salteaua de yoga.


Mișcarea sincronizată pe ritmul respirației tale te va ajuta să te scufunzi într-o stare de bine, de relaxare, iar ca rezultat, la finalul orei, te vei simți pregătit să-ți începi ziua și să faci față provocărilor cu mai mult calm și detașare. Dacă ai participat la o clasă de seară, te vei scutura de tot ce s-a întâmplat în ziua respectivă și te vei simți mai ușor, mult mai relaxat, gata de un somn odihnitor.

Poate acum simți că ți-ai mai satisfăcut curiozitatea și consideri că ți-ai făcut o imagine despre ce se întamplă la o oră de yoga, dar tot ce am scris aici este doar o simplă teorie, o rețetă scrisă. Până nu experimentezi pe corpul tău practica în sine, până nu pășești pe salteaua de yoga, până nu simți în tine ce înseamnă o respirația adâncă din abdomen, până nu-ți observi dialogul interior și până nu începi să plângi sau să te bucuri fără vreun motiv anume în timpul practicii, nu vei înțelege cu adevărat ce se întâmplă la o oră de yoga.

FB_IMG_1592487172139.jpg

Dacă îți dorești să participi la o oră de yoga și nu-ți găsești curajul, atunci poate pur și simplu va trebui să te ții de nas, să închizi ochii și să ”sari” pe salteaua yoga și să vezi unde te duce flow-ul practicii. Din moment ce îți dorești, înseamnă că este ceva acolo pentru tine. Ai încredere în nevoile sinelui tău și dacă acesta îți cere o oră de yoga, atunci oferă-i o oră de yoga. Fă-i pofta asta și cine știe, poate chiar o să-ți placă și ție.

Previous
Previous

Lupta Cu Kilogramele Nu Trebuie Să Fie o Luptă